Predstava “Krvave svadbe”, koprodukcija “Grad teatra” i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad iz 2018. godine, biće izvedena tokom revije “Igorovi dani” u Novom Sadu, u utorak, 25. januara, a u Beogradu 26. januara 2022. godine.

U Novom Sadu će, pred izvođenje “Krvavih svadbi” 25. januara, biti predstavljena i publikacija “Glas vrline” u izdanju JU “Grad teatar”, posvećena petogodišnjoj saradnji budvanske institucije sa Igorom Vukom Torbicom.

Srpsko narodno pozorište Novi Sad organizovalo je pozorišnu reviju “Igorovi dani”, koja je posvećena rediteljskom radu Igora Vuka Torbice, jednog od najtalentovanijih reditelja ovih prostora.  Inicijativi se priključilo i Narodno pozorište iz Beograda, pa će ciklus Igorovih predstava biti izveden na scenama oba teatra.

Od 24. do 28. januara u Srpskom narodnom pozorištu, publika će imati priliku da pogleda: „Carstvo mraka“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Krvave svadbe“ “Grada teatra” iz Budve i Srpskog narodnog pozorišta, „Don Žuan“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, „Bakhe“ Narodnog teatra iz Bitolja, kao i predstavu „Tartif“, rađenu u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.

Beogradska publika će takođe gledati pomenute predstave; u srijedu, 26. januara ciklus u Narodnom pozorištu u Beogradu otvaraju „Krvave svadbe“, 28. januara će biti izvedene bitoljske „Bakhe“, dok je 29. januar rezervisan za „Tartifa“. Predstavu „Don Žuan“ publika će u Beogradu gledati 30. januara.

Igor Vuk Torbica bio je jedan od najboljih reditelja mlađe generacije. Pored brojnih dobijenih priznanja za rediteljski rad, četiri njegove predstave proglašene su za najbolje godišnje produkcije u tri države, a dva puta su izabrane i za najbolje u regionu.

Publika festivala „Grad teatar“ bila je u prilici da u periodu od 2015. do 2020. godine prati  njegova rediteljska ostvarenja, istovremeno se upoznavajući sa novim mogućnostima pozorišnog izraza. Lorkine „Krvave svadbe“ Torbica je režirao za XXXII izdanje festivala „Grad teatar“. Predstava je naišla na izuzetan prijem publike i stručne javnosti i obilježila pozorišnu sezonu zemlje i regiona (gostovanja na užičkom festivalu „Bez prevoda“, na 50. Danima mimoze u Herceg Novom, na MIT festivalu Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, Primorskom poletnom festivalu u Kopru, Slovenija, na tivatskom festivalu „Purgatorije“, na Barskom ljetopisu, na Bijenalu crnogorskog teatra CNP-a, uz redovna igranja na repertoaru producenata i gostovanja na scenama regiona). Predstava je na užičkom festivalu nagrađena „Ardalionom“ za ulogu Vjerenice, na MIT-u glasovima publike proglašena najboljom predstavom, a na Bijenalu crnogorskog teatra dobila je nagradu za najbolju režiju, za najbolju žensku ulogu (ulogu Majke) i za najbolju muziku. Ujedno, za režiju „Krvavih svadbi“ Torbica je nagrađen nagradom budvanskog festivala „Grad teatar“ za pozorišni doprinos za 2017/2018. godinu.

Pres-služba „Grada teatra“